Kako sprečiti starenje kože?

Tvoja koža se svakodnevno suočava sa mnoštvom štetnih uticaja koji čine da ona prerano počne da stari. Ti štetni uticaji mogu biti spoljašnji (UV zraci, zagađenje vazduha), ali i unutrašnji (loša ishrana, reakcija tela na stres, manjak sna). Kada spojimo te unutrašnje i spoljašnje uticaje, dobijamo nešto što se u nauci zove „ekspozom“. Ekspozom predstavlja zbir svih uzročnika starenja kože, kako onih na koje možemo uticati, tako i onih kod kojih je to nemoguće.

Mi ćemo se fokusirati upravo na one uzročnike koji su pod našom kontrolom i koje, uz malo truda i volje, lako možemo umanjiti, pa čak i iskoreniti. Pogledajmo sada kako izgleda jedan prosečan dan iz ugla našeg glavnog aktera – tvoje kože.

Jutro je.

Budiš se nakon nekoliko sati sna, neispavana i mrzovoljna. Nažalost, time nipošto ne doprinosiš dobrobiti svoje kože.

Dok spavaš, tvoja koža se regeneriše i na mesto mrtvih ćelija dolaze nove, zdrave ćelije. Time što nedovoljno spavaš, ti svojoj koži uskraćuješ proces regeneracije, te ona deluje bledo i bezbojno kada se probudiš.

Na sreću, ovaj problem možeš rešiti na vrlo jednostavan način – tako što ćeš spavati duže! Time nećeš postići samo da ti koža izgleda bolje, već ćeš se i ti osećati bolje i svežije.

Spremaš se za početak dana.

Usput shvataš da kasniš na posao i razmišljaš o tome da preskočiš nanošenje kreme za lice sa zaštitnim faktorom kako bi uštedela na vremenu. Međutim, ono što treba da uradiš jeste da se odupreš iskušenju i da ipak nađeš vremena za zaštitu svog lica od sunca.

 

Sunce je primarni uzrok bora na licu, a može prouzrokovati i rak kože, kao i njeno prevremeno starenje (što svaka od nas želi da spreči).

Kremu za zaštitu od sunca treba nanositi svakog jutra pre izlaska iz kuće, obavezno je poneti sa sobom, i stavljati je na lice iznova na svaka dva sata. Pored toga, najbolje je izbegavati boravak napolju između 10 i 14 časova, jer su tada sunčevi zraci najsnažniji i najviše štete koži. Ukoliko izbegneš sunce u ovo doba dana, šanse da tvoja koža ostari smanjuju se za čak 60%.

Ako nikako ne možeš da izbegneš izlaganje suncu u to doba dana, obavezno se, pored kreme, naoružaj prikladnom odećom, naočarima za sunce i šeširom sa širokim obodom. Ne zaboravi da adekvatnu zaštitu pružiš i svojoj koži tela! U tome ti može pomoći naš losion za sunčanje.

 

Podne je.

Radila si čitavo prepodne i sada si toliko gladna da bi pojela bilo šta. Međutim, treba da obratiš pažnju na to da ono što jedeš ima snažan uticaj na tvoju kožu.

Hrana koja sadrži puno šećera, kao i nezdrave masti (zasićene masne kiseline i trans masti), jako loše utiču na teksturu kože i izazivaju prevremeno starenje i pojavu akni.

Sa druge strane, konzumiranjem omega 3 masnih kiselina koje sadrže orašasti plodovi, riba i maslinovo ulje doprinosiš obnavljanju ćelija kože i njenoj hidrataciji. Ove kiseline takođe štite kožu od UV zračenja.

Ne zaboravi da u svoju ishranu uneseš i dosta povrća koje je bogato antioksidansima. Ishrana zasnovana na voću i povrću često je bogata i karotenoidima koji ne samo što štite kožu, već joj daju i naročito zdravu boju i ten.

Vraćaš se sa posla.

Otvaraš prozor na automobilu kako bi dobila malo svežeg vazduha. Međutim, time sebi ne činiš uslugu jer je vazduh zapravo pun zagađivača. Ovo je nešto što ne možeš da izbegneš, ali postoje načini da svoju kožu zaštitiš od zagađenja.

Prvi način je adekvatno čiščenje kože, u čemu ti može pomoći naš gel za čiščenje lica koji je bogat vitaminom E, što je ključno u zaštiti lica od raznih štetnih materija.

Drugi način je nanošenje proizvoda bogatih antioksidansima. Pri nabavci ovakvih proizvoda najbitnije je da tražiš one koji su bogati vitaminima C, A, E i CoQ10.

Stigla si kući.

Ako spadaš u grupu ljudi koji probleme sa posla donose kući, ne samo što će ti taj stres pokvariti veče, već će i loše uticati na tvoju kožu, naročito ako ti je koža sklona aknama.

Stres ne izaziva akne direktno, ali ih može pogoršati time što oslobađa određene hormone koji povećavaju stepen zapaljenja. Kako bi to izbegla, pokušaj da isprobaš neku tehniku za smanjenje stresa (npr. jogu ili meditaciju). Time ćeš otkloniti negativne vibracije i doprineti da tvoja koža izgleda sjajno i zdravo.

Uskoro će vreme za spavanje.

To znači da je vreme za večernju negu lica. Međutim, ne treba preterivati u korišćenju preparata za lice, jer nijedan proizvod nije dobar ako se koristi na pogrešan način ili u prevelikim količinama.

Prekomerno korišćenje pilinga za lice može biti loše jer oni, kada se često koriste, stvaraju male pukotine u koži lica i time je čine ranjivom. Stoga uvek pratite uputstva za korišćenje proizvoda – umerenost je vrlina!

U svoju večernju rutinu obavezno dodaj i omiljeni anti-age proizvod sa prirodnim i blagim sastojcima. Gel za noćno obnavljanje očiju je brzo delujući gel protiv starenja koji stimuliše sintezu vlakana kolagena i elastina, poboljšava elastičnost kože i pomaže pri izglađivanju bora.

Leave a comment

All comments are moderated before being published