Osetljiva koža: razlika između tipa i stanja

Dve stvari sigurno znamo.

1. Već si prekršila sve novogodišnje odluke.

2. Postoji mnogo osoba koje misle da imaju osetljiv tip kože, kada je zapravo to samo trenutno stanje u kom se koža nalazi.

Ne možemo ništa da učinimo povodom tvojih novogodišnjih odluka, ali možemo da ti pomognemo da otkriješ da li ti je stanje ili tip kože osetljiv, ili je ipak samo malo iznervirana zbog načina na koji si se našalila sinoć.

1. Osetljiva koža

Šta je to:

Tip kože. Obično je nasleđujemo genetski, a oni koji imaju osetljivu kožu su uglavnom skloni upalnim ili alergijskim reakcijama (poput rozacee). Ako se tvoja koža lako iziritira ili loše reaguje na neke proizvode, najverovatnije imaš posla sa osetljivim tipom kože.

Kako se brinuti o njoj:

  • Izbegavaj sastojke koji je nadražuju i drži se proizvoda koji će nežno nahraniti, negovati i zaštititi tvoju kožu.
  • Razmisli o upotrebi fizičkog SPF-a (poželjno na bazi cinka). Poznato je da umirujuće blagodati cinkovog oksida čine čuda za ovaj tip kože.
  • Uvek, ali uvek prvo isprobaj male količine proizvoda na nevidljivom delu kože i sačekaj najmanje jedan dan kako bi proverila da li ima negativnih reakcija.
  • I zapamti! Osetljiva koža može biti različita za svakoga, pa ako sumnjaš da imaš posla sa osetljivom kožom, uvek je dobro da se za stručni savet obratiš pouzdanom dermatologu.

2. Takođe osetljiva koža

Šta je to:

S druge strane, osetljiva koža - jednako iritirana - je stanje kože. (I to izuzetno često.) Rezultat je spoljnih faktora, najčešće stresnih faktora iz okruženja poput zagađenja ili izlaganja suncu ili nepravilne upotrebe jakih preparata za negu kože.

Kako se brinuti o njoj:

  • Prvo je potrebno da (privremeno) odložiš sve sastojke za negu kože. Prilično je verovatno da si ugrozila kožnu barijeru, pa joj je sada potreban odmor.
  • Vrati se osnovama: nežnom sredstvu za čišćenje, obnavljajućem ulju ili kremi za lice i ogromnim količinama SPF-a.
  • Budi strpljiva. Potrebno je vreme da se kožna barijera obnovi. A jednom kada se to desi, nemoj praviti iste greške kao ranije. Ne preteruj sa pilingom (dva-tri puta nedeljno je dosta), smanji upotrebu retinola, a ako ikada budeš u nedoumici, zamoli dermatologa da ti uvede efikasnu, ali ne previše oštru rutinu nege kože.

Leave a comment

All comments are moderated before being published